Завърши  Българската наблюдателна кампания за търсене на астероиди. Тя бе

...
Завърши  Българската наблюдателна кампания за търсене на астероиди. Тя бе
Коментари Харесай

Ученици и студенти от Варна и Шумен откриха 139 нови астероида

Завърши  Българската наблюдателна акция за търсене на метеорити. Тя бе част от интернационалната, в която бяха осъществени девет наблюдателни акции, измежду които и българската.

Над 100 екипа от студенти и възпитаници от целия свят откриха 1645 нови метеорита. Това е неповторим образец за интернационално съдействие измежду студенти и възпитаници от целия свят. Големи телескопи от обсерватории, намиращи се в разнообразни места на планетата работиха за младежките екипи и предоставяха астрономически изображения.

В Българската акция участваха 12 екипа студенти от Морското учебно заведение, от Шуменския университет, възпитаници от Езиковата гимназия в Шумен и от Математическата гимназия Варна.

Всички наши младежи дружно за 45 дни откриха 139 метеорита. Това е нов връх за българските участници. След 4-5 години, когато бъдат изчислени  орбитните им детайли, ще бъде дадена опция на откривателите да дадат имена на обектите.

Най-голям брой метеорити – 72, откриха екипите на Шуменския университет, ръководени от доцент Сунай Ибрямов. Учениците от Езиковата гимназия в Шумен откриха 14 нови метеорита. Те работиха, ръководени от Анета Маринова – преподавател по физика и астрономия. Варненските възпитаници и студенти работиха под управлението на доцент Веселка Радева от Планетариума на Морското учебно заведение. Студентите от Висшето военно морско учебно заведение и Техническия университет откриха 36 метеорита, а учениците от Математическата гимназия - 17.

През пролетта на 2018 година България ще взе участие в Международната стратегия за търсене на метеорити с нова Българска наблюдателна акция. Национален координатор за България в Международната стратегия за търсене на метеорити е доцент Радева от Планетариума на Морското учебно заведение.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР